İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de çalışan hayatının dinamiklerini ortaya koyan Sodexo’nun klasikleşen çalışması “Çalışanların Yeme-İçme Tercihlerini ve Harcama Alışkanlıkları”, 2022 yılında da yeme-içme bölümüne yönelik farklı bilgiler ortaya koydu.
ORTALAMA BİR YEMEĞE HARCANAN FİYAT 2021 YILINA NAZARAN YÜZDE 73 ARTTI
Değişen kullanıcı alışkanlıklarından, fiyat uygulamalarına kadar geniş bir tahlil yapılan çalışmaya nazaran, 2022 yılında geçen yıla kıyasla öğlen saatlerinde yapılan yemek kartı kullanımlarında artış yaşanırken, yemek başına harcanan fiyat ortalama 71 TL’ye ulaştı.
İSTANBUL’DA SARIYER BİRİNCİ SIRADA
Sodexo kullanıcılarının yaptıkları harcamalara nazaran Sarıyer, İstanbul’da en yüksek bütçeli yemek yenen yer oldu. Sarıyer’de bir yemek için ödenen ortalama meblağ 94 TL olarak kaydedilirken, Sarıyer’i sırasıyla Kadıköy ve Kartal ilçeleri takip etti. İstanbul’da en uygun fiyatlı yemek yenen semt ise 27 TL ile Bağcılar oldu. Bağcıları sırasıyla Büyük Çamlıca ve Bostancı takip etti. Bir yıl öncesine nazaran en yüksek harcama artışı yüzde 94 ile Kartal ilçesinde gerçekleşti. En az oran artışı ise yüzde 36 ile Arnavutköy’de yaşandı. Geçtiğimiz yıl Arnavutköy’de yemeğe harcanan ortalama fiyat 54 TL iken bu yıl 74 TL’ye yükseldi.
İzmir’de ortalama 117 TL yemek fiyatı ile Çeşme, İstanbul’u da geride bırakarak en yüksek bütçeyle yemek yenen ilçe olarak öne çıktı.
İzmir’de en uygun fiyatlı yemek 29 TL ile Otogaraj ve Manavkuyu semtlerinde yenildi.
Ankara’da en yüksek bütçeli yemek yenen ilçe ortalama 88 TL ile geçen yıla nazaran yüzde 92 fiyat artışı yaşayan Etimesgut oldu. En uygun fiyatlı yemek 43 TL ile Yenimahalle ilçesinin Beştepe semtinde yendi. Ankara’da bir yıl öncesine kadar en düşük fiyat artışı yüzde 7 oranla Mamak ilçesinde gerçekleşti.
2022 yılında Sodexo harcamalarında genel Türkiye tablosuna bakıldığında ise ortalama bir yemek için ödenen meblağ yüzde 73 artarak 71 TL oldu.
ÖĞLE YEMEĞİNDE YEMEK KARTI KULLANIMI ARTTI
Pandemi periyodunda öğlen yemeği harcamaları 13.00 ve 14.00 saatleri ortası yapılırken, pandemi tesirinin azalması ve ofislere dönüşün artmasıyla birlikte öğlen yemeği saatleri eski tertibine dönerek 12.00-13.00 saatleri ortasına kaydı.
Bu ortada istatistiki dataya nazaran İstanbul’da Sarıyer ve Şişli’de yemek kartı kullanımı yükselirken, bir evvelki yıla nazaran Beşiktaş’ta azaldı. Ankara’da Yenimahalle ve İzmir’de Balçova da misal formda çalışanların evvelki yıla nazaran kullanımını en fazla arttırdığı ilçeler olurken, 2021 yılına nazaran en yüksek düşüş yaşanan ilçe Beşiktaş olurken pandemi tesirinin azalmasıyla birlikte Muğla – Marmaris ve Antalya – Konyaaltı ilçeleri evvelki yıla nazaran en düşük artış yaşanan ilçeler olarak sıralamada yerini aldı.
PERAKENDE DALI ‘KEBAP’ TERCİH ETTİ
Perakende kesimi kebap, hizmet ve bilişim bölümü fast food tercih etti. Yapılan tahlilde, kebapta kişi başı harcama fiyatı 81 TL oldu.